Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia...
Kek menjadi kegemaran banyak orang kerana keenakannya yang tak terkata . Tetapi kebanyakan kek mengandungi kolestrol yang tinggi terutama cheese cake. Bagi orang yang mengidap tekanan darah tinggi, awas ya...cheese merupakan makanan yang pertama mesti dijauhi kerana kandungan kolestrolnya yang teramatlah tingginya...makan tak sampai sepotong tapi lepas tu mulalah kepala sakit. Paras kolestrol tidak boleh melebihi 5.2 tapi paras kolestrol saya pada bulan lepas 6.6! Doktor menasihati saya mengambil ubat kolestrol dan bersenam. Mula makan ubat tapi selalu terlupa makan. Rakan sekerja menasihati saya berjoging. Demi kesihatan, saya mula mengambil produk kesihatan Eskayvie iaitu Radienze dan Reverse. Sejak mengambil produk ini, gula dalam darah saya hanya 4.4 berbanding 5.6 dulu. Ubat darah tinggi pula tidak perlu setiap hari saya ambil. Cuma kolestrol degil dan jahat ni memang susah betul nak turun. Jadi saya pun dah mula bersenam, berjoging atau paling tidak berjalan kaki ke rumah emak yang mengambil masa setengah jam. Kita perlu mengamalkan gaya hidup sihat!
Tofu cake atau kek kacang soya merupakan kek yang sangat baik bagi penggemar kek yang mahu menjaga kesihatan. Kek ini tidak menggunakan kuning telur dan mentega. Rendah kalori tetapi sangat sedap apatah lagi fillingnya blueberry. Sumber resipinya dari buku Alex Goh Baking Craft Series 1010.
Tofu Cake
Bahan-bahan :
(A) Susu kacang soya 90 gm
Garam 1/8 sudu teh
Minyak 100 gm (saya guna minyak jagung)
Putih telur 1 biji
(B) Tepung jagung 30 gm
Tepung superfine 120 gm
(C) Putih telur 7 biji
Gula kastor 130 gm
Cream of tartar 1/2 sudu teh
Filling :
Blueberry filling (yang berbiji)
Topping :
Non-diary whipping ream
Cara membuat:
1. Satukan bahan-bahan (A) dan kacau dengan whisk tangan
hingga sebati. Masukkan bahan (B) dan gaul hingga sebati.
2. Pukul putih telur dalam (C) dengan wire whisk pada kelajuan
tinggi hingga berbuih. Kemudian, masukkan gula dan cream of
tartar dan pukul lagi hingga bertanduk (soft peaks).
3. Ambil 1/3 meringue dan masukkan ke dalam adunan di atas,
kaup balik dengan spatula plastik. Buat sampai habis meringue
dimasukkan ke dalam adunan.
4. Masukkan ke dalam loyang saiz 8 inci dan bakar selama 40 minit
dengan suhu 170 darjah celcius.
5. Potong kek kepada tiga bahagian. Lapiskan kek dengan
blueberry filling.
6. Hiaslah kek dengan fresh cream dan blueberry filling.
p/s : Jangan terlebih pukul putih telur, cukup soft peaks saja untuk
mengelakkan kek mendap.
Selamat mencuba....
0 comments:
Post a Comment