Assalamualaikum...
Selamat bercuti kepada semua anak-anak yang bersekolah dan semua guru. Cuti sekolah datang kembali tapi ingat ya...konsep cuti sekolah ni pada saya hanya bercuti pergi ke sekolah saja bagi para pelajar. Di rumah mereka perlu mengulang kaji pelajaran sebagai persediaan bagi pelajar yang akan menghadapi peperiksaan UPSR, PMR, SPM dan STPM pada tahun hadapan.Bagi guru pula satu pertiga cuti masih perlu ke sekolah menjalankan tugas dan yang selebihnya perlu membuat perancangan untuk tahun hadapan. Rancangan pelajaran tahunan, Plan J, Perancangan Strategik, bahan-bahan modul untuk tahun 2013 perlu disediakan sekarang supaya apabila naik cuti persekolahan guru sudah siap sedia dengan pengajaran dan pembelajaran pada hari pertama lagi....Silap ya bagi orang yang mengatakan guru makan gaji buta pada cuti sekolah ini....
Sebelum cuti bermula minggu lepas, seperti kebiasaannya kami mengadakan pot-luck. Atas permintaan rakan-rakan, saya menyediakan satu lagi kek keladi versi kedua.. seperti gambar di atas. Alhamdulillah rakan-rakan memuji keenakan kek ini...terima kasih.
Resipinya saya ambil daripada buku Sweet Dessert terbitan Rampai Seni Sdn Bhd tapi saya olah sedikit supaya menjadi labih enak.
Kek Keladi:
Sebiji kek span vanilla saiz 9 inci.
Krim keladi :
1 kg keladi
3/4 cawan gula kastor
3 biji telur (A)
400 ml santa pekat ( saya guna santa KARA)
300 ml air
1/4 cawan tepung gandum
20 gram tepung jagung
25 gram gelatin (saya rendam dahulu hingga kembang)
1/2 sudu teh keladi paste
Beberapa titik pewarna ungu
1/2 teh garam
Hiasan :
Non-dairy whipping cream
Kelapa kering
Cara membuatnya:
1. Kupas keladi dan potong-potongkan. Rebus hingga empuk.
2. Kisar keladi dengan air dan telur. Masukkan ke dalam periuk.
Campurkan santan, gula, tepung gandum, tepung jagung, gelatin,
pewarna ungu, keladi paste dan garam.
3. Kacau hingga mendidih dan masak.
4. Potong kek kepada tiga bahagian.
5. Ambil satu lapis kek, kemudian sapukan krim keladi di atasnya.
6. Letakkan satu lagi lapisan kek dan sapukan krim keladi di
di atasnya. Ulang untuk lapisan yang ketiga.
7. Sapukan krim keladi di sekeliling kek supaya kek menjadi kemas
dan mantap. Simpan di dalam peti ais sekejap lebih kurang
setengah jam.
8. Hias kek dengan krim segar yang telah diputar dan kelapa kering.
Selamat mencuba....
0 comments:
Post a Comment