Assalamualaikum.
Kali ini saya nak ceritakan sikit tentang Monsun timur laut yang melanda negara kita Malaysia. Sebenarnya monsun ini bermula dari bulan November dan berakhir pada bulan Mac. Dalam tempoh tersebut, Malaysia terutamanya negeri-negeri di pantai timur akan mengalami musim tengkujuh. Biasanya hujan yang turun lebih lebat malahan kadangkala turun berhari-hari yang menyebabkan berlaku banjir. Hujan yang turun antara bulan November hingga Disember adalah yang paling lebat kerana angin bergerak dari kawasan yang mempunyai tekanan udara tinggi di hemisfera utara (musim sejuk) ke kawasan yang mempunyai tekanan udara rendah di hemisfera selatan (musim panas). Oleh sebab itu, angin ini adalah angin sejuk apatah lagi angin yang melintasi Laut Cina Selatan yang luas akan membawa kandungan wap air yang lebih banyak. Pada masa inilah kita perlu lebih berhati-hati kerana banyak berlaku bencana alam seperti banjir dan gelongsoran tanah atau tanah runtuh.
Di Kluang, setiap petang hujan turun. Hujan-hujan begini terasalah sejuk. Kenapa ya jika cuaca sejuk kita mudah berasa lapar? Tak dapat nak menjawabnya. Kena tanya yang lebih pakar hehe...
Untuk resipi kali ini, saya cuba membuat mango crepe pula. Boleh tahan juga rasanya sebab saya campurkan sekali pati mangga yang dikisar ke dalam non-dairy whipping cream.
Mango Crepe
Bahan-bahan:
30 gm tepung Hongkong
30 gm tepung kastard
20 gm tepung jagung
20 gm tepung ubi kayu
20 gm tepung kentang
3 biji telur
1/4 sudu teh garam
300 ml susu cair (suhu bilik)
1 sudu mentega cair
pewarna kuning
Bahan untuk filling:
Pati mangga:
2 biji mangga manis
100 ml air
1 sudu besar gula pasir
Kisar semua bahan di atas dan masak hingga pekat.
350 gm non-dairy whipping cream
Putar whipping cream hingga kental. Masukkan pati mangga dan gaul hingga sebati.
Cara membuat:
1. Satukan semua bahan adunan dadar, kacau rata dan
tapis. Rehatkan
selama 20 minit. Adunan yang agak
cair
menghasilkan dadar yang tipis.
2. Panaskan kuali non-stick dengan api sederhana.
2. Panaskan kuali non-stick dengan api sederhana.
Ambil satu senduk
kecil adunan dan lenggangkan
kuali kiri dan kanan
hingga mendapat dadar yang tipis.
Masak hingga atasnya
mengering, tidak perlu
diterbalikkan.
3. Angkat dan ulangi membuat dadar hingga habis.
4. Pipekan sedikit whip cream yang telah diputar kental
3. Angkat dan ulangi membuat dadar hingga habis.
4. Pipekan sedikit whip cream yang telah diputar kental
tadi di tengah dadar,
letak isi mangga yang dipotong
dadu kemudian tutup dengan whip cream.
5. Lipat dadar menjadi
empat segi.
6. Sejukkan dahulu di dalam peti ais sebelum dihidangkan.
Selamat mencuba...
0 comments:
Post a Comment