Assalamualaikum...
Berita hari ini dari laman web http://www.met.gov.my
Satu gempa bumi kuat bermagnitud 6.2 skala Richter telah berlaku di Selatan Kepulauan Kermadec pada pukul 6.10 petang 15 Disember 2011. Pusat gempa bumi tersebut terletak di latitud 32.8 Selatan longitud 178.9 Barat. 7798km Tenggara Tawau, Sabah.
Bagaimanakah gempa bumi berlaku?
Bersyukurlah kita tinggal di bumi Malaysia yang tidak banyak ditimpa bencana alam. Hargailah nikmat yang Allah kurniakan itu dan jadikanlah kita orang yang sentiasa bersyukur kepadaNya....
Alhamdulillah..sekali lagi dengan keizinanMu..siap sebiji lagi kek untuk hari lahir adik ipar yang berasal dari Indonesia. Walaupun tidak sebangsa tapi kita tetap serumpun. Berbaik-baik sesama manusia amat dituntut dalam Islam. Kami sekeluarga menerimanya dengan hati terbuka dan menganggap seperti keluarga sendiri. Tidak pernah ada rasa buruk sangka dan dia pun banyak menjaga bonda kami yang uzur sekarang. Terima kasih atas jasanya itu. Untuk hari lahirnya semalam, saya buatkan sebiji kek black forest.
Semua yang merasainya menyukainya...tidak terlalu manis dan tidak muak. Resipinya saya ambil daripada blog kak wan... Saya copy paste saja resipinya....
Kek Black Forest / Black Forest Cake
Bahan A
250gm chocolate sponge mix
250gm telur (5 biji)
60ml susu segar/air
1 tbsp chocolate emulco/(1 tbsp koko powder + 1 tbsp air panas)
Bahan B
70gm minyak jagung/minyak masak(Jika beli ready made sponge mix baca dulu intructionnya..)
Topping dan filling
1 tin dark pitted cerry (asingkan buah dan sirapnya)
450ml whipping cream (manis)
Buah Ceri di belah dua setiap satu
Parutan coklat masakan utk hiasan
Sirap ceri
Sirap buah + 1 tbsp tepung jagung dan 1 tbsp gula pasir
Cara-cara
1. Alas loyang dengan kertas minyak. Panaskan oven pada suhu 180C
2. Masukkan bahan A kedalam mixer, gaul menggunakan whisk dengan speed perlahan selama 1 minit, kemudian tukar kepada speed tinggi dan putar hingga adunan kembang.
3. Tukar kepada speed perlahan dan masukkan bahan B, putar hingga bergaul rata.
4. Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 35 - 45 minit. Telengkupkan kek di atas redai dan biarkan sejuk.Potong kek kepada 3 lapisan.Toping dan Filling
5. Asingkan sirap dan buah ceri. Potong ceri kepada 2 setiap satu.
6. Satukan bahan sirap ceri, masak diatas api perlahan hingga pekat. Angkat dan ketepikan
7. Putar whipping cream hingga kembang
8. Letak satu lapisan kek di atas cake board. Sapu sirap ceri ke atas lapisan kek dan diikuti oleh whip cream, ratakan. Atur buah ceri memenuhi lapisan kek dan sapu lagi dengan whip cream hingga menutupi buah ceri.
9. Letak lapisan kek yang kedua dan ulangi cara no. 8 hingga habis.
10. Untuk lapisan terakhir, salut semua kek dengan whip cream hias dengan parutan coklat dan buah ceri di atasnya.
0 comments:
Post a Comment