Kek Cawan Pisang

Assalamualaikum..
Alhamdulillah hari ini 29 hari sudah kita berpuasa. InsyaAllah esok kita akan menyambut hari raya. Dalam sibuk-sibuk membuat kuih hari raya dan mengemas rumah sempat juga membuat kek yang ditempah rakan-rakan.


Kek karot yang ditempah oleh Geetha



Kek Coklat Pisang yang ditempah oleh Suhaili


Terima kasih rakan-rakan yang sudi menempah kek. Begitu juga kepada Kak Yah dan shima yang menempah kek kukus buah-buahan. Tahun ini masih diberi kekuatan untuk membuat 10 biji kek kukus walaupun sebenarnya kurang bersemangat dan kurang rajin untuk membuatnya.



Ini pula kek cawan pisang. Kebetulan kak Yah memberi pisang jadi saya teringin pula nak mencuba kek cawan mengikut satu resipi yang terdapat dalam satu blog. Kek ini rasanya sesuai juga dijamu kepada para tetamu pada majlis rumah terbuka hari raya. Resipinya saya copy paste saja di bawah ini.


KEK CAWAN PISANG BERKISMIS
Oleh : Naz's CUTE OVEN, SMALL KITCHEN

Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum
1 tsp soda bikarbonate
1 1/2 tsp baking powder
1/4 tsp garam halus
1 cawan gula perang
1 tsp ovallate
2 biji telur gred B (saya guna gred A)
250 gm pisang - dilenyek dan masukkan asen vanilla, gaul rata
1/2 tsp asen vanilla
1/2 cawan minyak jagung
1/3 cawan susu segar atau susu cair (saya guna susu segar)
1/2 cawan kismis - digaul dengan sedikit tepung gandum (saya letak 1 cawan raisin golden)

Cara-cara :
Ayak tepung gandum, soda bikarbonate, baking powder dan garam halus bersama. Ketepikan.
Pukul telur bersama gula perang dan ovallate hingga kembang dan likat pada kelajuan maksimum.
Masukkan pisang lenyek yang telah digaul dengan asen vanilla tadi. Pukul rata.
Masukkan bahan ayak berselang seli dengan minyak dan susu hingga habis sambil memutar dengan kelajuan sederhana. Mulakan dengan tepung dan diakhiri dengan tepung juga.
Masukkan kismis dan gaul rata dengan spatula.
Masukkan adunan ke dalam cawan kertas dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175 C selama 20 minit bergantung kepada oven masing-masing. Sekiranya membakar kek menggunakan loyang, bakar selama 40 - 45 minit atau sehingga masak. Cucuk lidi sate di tengah-tengah kek dan tarik keluar. Sekiranya lidi sate bersih dan tiada adunan basah yang melekat, maknanya kek telah masak.


Selamat mencuba...Selamat hari raya maaf zahir dan batin...








0 comments:

tentang blog

Menerima Tempahan untuk Kek Kukus Buahan-buahan

tentang saya

diet pills