Italian Rainbow Cake

Assalamualaikum dan selamat bertemu kembali..
Alhamdulillah...pagi ini masih boleh berbicara dengan keizinanNya. Teringat satu sajak dalam antologi Anak Bumi Tercinta yang pernah digunakan sebagai KOMSAS Tingkatan 3. Sajak bertajuk Usia ditulis oleh Siti Zainon Ismail.
          
          Telah kususun letakmu
          di sisian tenang
          ruang kukecilkan lagi
          dengan keinginan sederhana
          kulepaskan kupu-kupu semalam
          melalui jendela
          diiringi segaris cahaya pagi
          selamatlah datangmu

          Atas kecintaan diri

          hidup didewasakan
          menjadi kristal padu
          memancarkan cahaya berpenjuru
          seharusnya kita berhati-hati
          memantulkan kembali
          ke hala yang satu

          Tanpa keizinan Mu

          pagi tidak lagi berbau tanah
          atau tiba-tiba
          lorong kecilku
          menjadi ungu

Ya...Alhamdulillah pagi tidak lagi berbau tanah. Dengan keizinanNya saya boleh berkongsi resipi lagi dengan blogger masakan yang lain. 


Kali ini kek yang saya dapat resipinya daripada blogger juga tapi minta maaf lupa pula dari blog mana. Apa-apa pun terima kasih kepada penulis blog itu yang sudi berkongsi resipi.



                                             Rainbow Cake



 Italian Rainbow Cake
Sumber : Ida

A : Putar sampai kembang / putih berkrim
380 gm telur ( 7 biji )- kita timbang, +- 9 biji telur gred B dibuang sedikit putihnya :)
280 gm gula castor
15 gm ovallete

B : Putar kembang
400 gm butter
40 gm gliserine
8 gm vanila

C : Ayak kesemuanya
380 gm tepung superfine
6 gm baking powder (double action)
8 gm susu tepung

D : Campurkan
30 gm air
Secubit garam

1. Pukul A hingga kembang / putih berkrim, ketepikan
2. Pukul B sampai kembang dan putih.
3. Masukkan C dan D berselang seli sambil sebatikan 

    ke dalam B
4. Masukkan bahan no.3 ke dlm adunan A, sebatikan

    ( anggaran timbangan adunan 1600 gm )
5. Bahagikan adunan kepada 6 warna. Setiap adunan 
    250 gm
6. Bakar setiap adunan pada suhu 170 -180 C selama 

    15 minit. Sejukkan. 
7. Lapiskan kek dengan Italian Buttercream, salut dan
    hiaslah mengikut kreativiti masing-masing.

Italian Buttercream

A :  Masak hingga suhu 220 C
200 gm gula castor
100 gm air

B :
3 biji putih telur gred A - kita guna 4 biji telur gred B

C :
500 gm butter sejuk - dipotong dadu 

1. Masak A hingga mencapai suhu 220 C.
**Cara lain menentukan air gula sudah sampai ke 

    suhu 220 C - ambil dawai bunga, celup ke dalam 
    adunan. Jika air gula melekat dan boleh dihembus 
    bentuk belon, boleh angkat.     
2. Sementara kita tunggu air gula kita tadi masak, 
    putar putih telur sampai kembang. Bila air gula 
    masak, terus masukkan ke dalam putih telur sambil
    terus diputar...ini bermakna kita harus gunakan
    stand mixer supaya mixer terus berputar semasa 
    kita masukkan air gula tersebut.
3. Pukul adunan hingga sejuk
4. Tukarkan whisker kepada K beater, masukkan 

    butter sedikit demi sedikit hingga habis
5. Pukul krim sampai sebati, kembang dan kental
6. Bolehlah lapiskan kek dan warnakan krim utk 
    membuat hiasan atas kek 

Kek ini memang sedap. Cuma Italian buttercream agak manis bagi orang yang tak suka manis. Untuk kek ini, selepas melapis kek dengan Italian buttercream, buttercream yang lebih, saya tambah sedikit lagi lemak sayuran (shortening) dan tambah sedikit perisa oren barulah saya salut buttercream tersebut di sekeliling kek.


Selamat mencuba...


          




0 comments:

tentang blog

Menerima Tempahan untuk Kek Kukus Buahan-buahan

tentang saya

diet pills