Selepas membuat chiffon oren lapis mangga blueberry, terjumpa pula resipi Mango Terrine di dalam majalah bulanan Nona yang saya langgan setiap bulan. Majalah Nona memang banyak resipi chef dari pelbagai hotel. Mango Terrine, tak tau pula apa makna Terrine.. Cari makna dalam kamus bahasa Ingggeris tak de pula. Agaknya bahasa Italy atau Perancis kot...hehehe.... Ada sesiapa yang boleh beri makna perkataan Terrine....
Resipi yang dikeluarkan dalam majalah Nona ini mengikut keperluan semasa. Kalau musim perkahwinan, banyaklah resipi untuk lauk-lauk pengantin. Bulan ramadhan pula, banyak resipi untuk berbuka puasa. Semasa berpuasa tengok gambar-gambar masakannya, sampai terliur-liur...hehehe... Selepas tu nak menyambut hari raya pula, maka keluarlah resipi kuih-kuih raya dan kek. Tidak rugilah membeli majalah ini. Cuma kadang-kadang penerangan cara membuatnya terlalu ringkas. Bagi orang yang baru nak belajar dan tak biasa buat, memang kena banyak kali mencubanya. Contohnya saya sendiri, kali pertama buat kek mango terrine ni mengambil masa juga nak menyiapkannya. Tapi tak mengapa, belajar daripada kesilapan. Lain kali kalau buat lagi, pasti lebih memuaskan lagi.
Selepas ini nak buat pula kek tiramisu mengikut resipi yang ada di dalam majalah Nona. Tiramisu ni banyak versi cara membuatnya. Pernah cuba sekali membuatnya tetapi tak berapa sukalah dari segi rasanya. Harap-harap kali ini keknya lebih sedap....
0 comments:
Post a Comment